Nieuws - OptiMedis Nederland

Spring naar hoofdnavigatie Doorgaan naar inhoud Spring naar aanvullende gegevens

Contact en Social media

OptiMedis websites

Zoeken

Nieuws

Ontwikkelingen in de zorg

Nieuws: Ontwikkelingen in de zorg

Health Impact Bond – extra stroompje of kettingreactie?

Onder vergelijkbare titels zijn blogs van Jurriaan Pröpper van OptiMedis verschenen op Zorgvisie en Skipr. En een citaat in artikel op webkrant van Financieele Dagblad. Een Health Impact Bond (HIB) kan een uitstekende oplossing zijn om preventie van zorg en ziekte op gang te brengen, zodat de zorgkosten voor de samenleving minder hard stijgen. Er wordt geld geleend aan en terugbetaald uit de besparing door degene die deze realiseert: de zorgorganisatie. Er is een contractuele opdracht van de zorgfinancier. Zo doet, begrijpt en wil de financiële wereld dat. Het wordt ingewikkeld als we een prima concept als de HIB gaan inpassen in bestaande systemen en belangen. Op het nationaal congres op 15 februari wordt een nodeloos ingewikkeld model gepresenteerd.

Lees de gehele blog op Zorgvisie en Skipr en artikel op FD webkrant.

Vormen van ‘Shared savings’ kunnen contractueel afgesproken worden tussen enerzijds zorgverzekeraars en ook gemeenten, en anderzijds de zorgorganisatie ter financiering van hun extra preventieve inspanningen. Dan houden de zorgfinanciers geld over voor lagere premie of belastingen, en wordt de preventie gefinancierd uit een deel van de besparingen die dit oplevert. Een ‘Health Impact’ obligatielening wordt gegeven aan degene die de besparing realiseert: de gezonde of vitale regionale zorgsamenwerking. Deze lening wordt terugbetaald uit het aandeel van de besparing dat contractueel is afgesproken met de zorgverzekeraar of de gemeente of de werkgever voor vermindering van ziekte en verzuim. Dit is een model dat de financiële wereld kent en begrijpt. Er wordt geld geleend om te investeren dat terugbetaald wordt uit het resultaat dat de organisatie ermee realiseert. Dit is een 1:1 relatie die overeenkomt met de bewezen aanpak in Gesundes Kinzigtal maar inmiddels ook Spanje en hieronder de VS.

HIB model USA

 

Er zijn nobele initiatieven om de eerste Health Impact Bond te lanceren. Op maandag 15 februari 2016 wordt een Nationaal Congres gehouden over een onnodig complex Health Impact Bond model (zie onder). Waarbij het risico volledig zou komen te liggen bij de investeerder, niet meer bij de zorgverzekeraar en ook niet bij degene die het risico kan reduceren en managen zijnde de zorgorganisatie. Zo wordt een sterk investeringsconcept als Health Impact Bonds gereduceerd tot een stroompje additionele middelen, in plaats van de hefboom naar meer gezondheid die het ook zou kunnen zijn.

 

HIB model Society Impact